• Acasă
  • Blog
  • Cum să spălați lenjeria: principiile de spălare corecte și eliminarea murdăriei

Postat în data 27.4.2021

Cum să spălați lenjeria: principiile de spălare corecte și eliminarea murdăriei

Prin spălarea, uscarea și călcarea corespunzătoare veți prelungi durata de viață a lenjeriei dumneavoastră, veți elimina bacteriile și  veți îmbunățăți calitatea la atingere pe pielea dumneavoastră. Este de ajuns să respectați câțiva pași simpli.

8 principii pentru întreținerea corectă a lenjeriei de pat și pentru prelungirea duratei de viață a acesteia

În această imagine de ansamblu cuprinzătoare, veți afla cum să spălați lenjeria de pat astfel încât să fie întotdeauna perfect curată și să reziste mulți ani. Spălarea incorectă duce la uzura inutilă a țesăturii și pierderea culorii.

1. Spălați lenjeria de pat întoarsă pe dos cu fermoarele închise

Înainte de prima urilizare întotdeauna spălați. Prin aceasta eliminați culorile reziduale din producție. Întoarceți pe dos lenjeria și spălați-o cu fermoarele trase. Datorită acestui fapt, culorile rămân permanent strălucitoare, iar lenjeria va arăta ca nouă multă vreme.

 

2. Spălați aceleași culori deodată

Spălați separat fiecare culoare în parte. La fel cum procedați când spălați alte tesături sau îmbrăcămintea. Datorită acestui fapt, culorile nu se decolorează în timpul spălatului, iar bucățiile de lenjerie nu se colorează între ele. Nu triați lenjeria doar în alba și colorată. Separați între ele și culorile puternice, modele, gri și negru. Altfel culorile se decolorează în timpul spălatului și capătă un aspect șters.

 

3. Nu umpleți excesiv mașina de spălat și scoateți imediat rufele spălate

Nu adăugați niciun alt tip de rufe la mașina de spălat. În caz contrar, mașina de spălat va fi prea aglomerată. Puneți lenjeria în mașina de spălat liberă, cu siguranță nu o pliați. Țesătura are nevoie de spațiu pentru a se spăla bine, iar praful de spălat intră în toate faldurile.

După spălare, scoateți lenjeria din mașina de spălat cât mai repede posibil și agățați-o într-un întinzător de rufe. Cel mai bine este să o uscați întoarsă pe dos. Exact așa cum ați introdus-o în mașina de spălat. Razele puternice ale soarelui ar putea decolora culorile de pe lenjerie.

 

4. Nu utilizați programe economice

Vă recomandăm să spălați lenjeria de pat la un program mai lung. Cu un program scurt, țesăturile nu au timp să fie spălate și clătite suficient. Detergentul nu se dizolvă suficient și reziduurile sale rămân în țesătură.

Vă recomandăm să spălați cearceafurile la programul obișnuit de bumbac. Unele mașini de spălat pot oferi un program special pentru cearceafuri sau lenjeria de pat.

 

5. Nu folosiți prea mult detergent

Combinația dintre un program scurt de spălare și o cantitate mare de detergent nu este potrivită pentru lenjeria de pat. Există riscul ca detergentul să nu se dizolve suficient și să rămână în țesătură. Alegeți mai degrabă programe de spălare mai lungi și nu folosiți prea mult detergent. În acest caz, mai puțin înseamnă mai mult.

 

6. Spălați la temperatura indicată

Vă recomandăm să spălați lenjeria de pat la o temperatură de la 40 până la 60°C. Nu vă fie teamă să spălați lenjeria de pat la temperaturi mai scăzute. Chiar și la o temperatură de 40°C, impuritățile și bacteriile sunt îndepărtate. Datorită spălării la un nivel inferior, țesătura nu se uzează și veți asigura longevitate și culori permanente. Apoi călcați rufele pentru a scăpa de bacterii și acarieni. Atenție însă, unele materiale nu se calcă. Printre ele se numără, de exemplu, crep sau satin.

Cearceafurile de bumbac albe și lenjerie din damasc se fierb la 95°C. Aceste tipuri de așternuturi pot rezista la temperaturi ridicate și nu vor fi deteriorate. La alte lenjerii se pierde culoarea și se strânge materialul la această temperatură.

 

7. Uscați rufele la aer proaspăt sau la o temperatură scăzută în uscător.

Vă recomandăm să uscați lenjerie de pat întinsă la aer curat. Dacă aveți deja un uscător și îl folosiți, uscați lenjeria de pat la un program mai lung și o temperatură scăzută. Un program selectat incorect ar putea strânge lenjeria.

 

8. Respectați temperatura când călcați

Călcați lenjeria la temperatura conform simbolului de pe etichetă. Puteți călca lenjeria de bumbac până la 200°C, dar lenjeria din crep sau satin, de exemplu, nu se calcă. Vă recomandăm să călcați lenjeria pe dos. Adică la fel cum o introduceți în mașina de spălat și apoi la uscat. Acest lucru îi va prelungi durata de viață și va păstra culorile strălucitoare.

 

La ce temperatură să spălați și să călcați fiecare tip de lenjerie

În această secțiune, vom discuta la câte grade să spălați fiecare tip de lenjerie, ce program și câte rotații pentru centrifugare să alegeți sau la ce temperatură să călcați lenjeria.

Selectarea corectă a programului și setarea vitezei

Setarea unui anumit program de spălare depinde de tipul mașinii dvs. de spălat. Multe mașini de spălat oferă un program pentru spălarea cearceafurilor sau a așternuturilor. Dacă mașina dvs. de spălat nu are un astfel de program, alegeți programul clasic conceput pentru bumbac. Setați temperatura necesară între 40 și 60°C și viteza de la 1.000 la 1.200 rpm. Nu setați rotațiile la cea mai mare viteză pentru a evita deteriorarea fibrelor și a formei așternutului. Un ciclu de spălare durează aproximativ două până la trei ore. O să aflați  mai multe despre simbolurile individuale de spălare în manualul mașinii dvs. de spălat. După cum s-a menționat mai sus, nu utilizați programe scurte de economisire a energiei pentru a spăla lenjeria. Rufele nu ar fi spălate suficient sau chiar pot fi distruse.

Spălarea și călcarea fiecărui tip de lenjerie

Fiecare material de lenjerie este specific și necesită o abordare diferită. Următorul tabel prezintă cele mai comune materiale pentru așternut și recomandările de întreținere.

Tabel: Spălare și călcare

Simboluri de spălare pe care le puteți găsi pe eticheta lenjeriei

Puteți găsi diverse simboluri de spălare pentru lenjeria de pat. Acestea vă arată cum să spălați cel mai bine lenjeria, astfel încât acestaa să aibă în continuare culori strălucitoare și să arate mult timp ca nouă.

Tabel: simboluri de spălare

 

Cât de des să schimbați lenjeria de pat

În mod ideal, schimbați lenjeria de pat și cearceafurile la fiecare două săptămâni. Cu toate acestea, există situații în care este recomandabil să schimbați lenjeria cât mai curând posibil. Acesta este cazul, de exemplu, după o boală sau în timpul unei vizite, cand aceasta doarme la dumneavoastră. Bacteriile și acarienii se așează în așternut în timpul nopții și pot apărea probleme de sănătate dacă sunt lăsate neschimbate. Dacă sunteți alergici, intervalul de schimbare a lenjeriei ar trebui să fie mai scurt. Schimbați pilotele cel puțin o dată pe săptămână.

Lenjerie de pat din microflanel - model 017

  • Suntem o marcă cehă
  • Confecționăm la dimensiuni personalizate
  • 3000+ recenzii ale magazinului
  • Produse unice
  • 30 de zile drept de retur
  • Transport gratuit
    de la 300 lei